onsdag, september 17, 2008

Lite fakta om Frankensteins monster

Den första filmatiseringen av Mary Shelleys bok om monstret gjordes redan 1911. Det var en stumfilm gjord av Edisons filmbolag (Thomas Alva Edison uppfann inte bara glödlampan, utan även filmkameran).
År 1931 fick filmbolaget Universal en stor succé med filmen Dracula, då bestämde de sig för att satsa på skräckfilmer. James Whale regisserade samma år den första filmen om Frankensteins monster med Boris Karloff i huvudrollen. Fyra år senare gjorde Whale även uppföljaren Bride of Frankenstein som många anser vara den bättre av de två filmerna. Jack P. Pierce var sminkören som gav monstret sitt kända utseende: högt, platt huvud, halvslutna ögon, insjunkna kinder och bultarna på halsen. Karloff spelade monstret tre gånger. Det gjorde honom till en av de mest kända skådespelarna genom tiderna. Monstret är ett av de mest populära filmmonstren och har spelats av många skådespelare.

Detta och texter om fler filmmonster kan du läsa om i min bok Monster på vita duken. Kolla på ditt bibliotek eller köp den billigt på Adlibris (klicka på rubriken för att komma dit).

Inga kommentarer: